Radiatii electromagnetice

Radiatii electromagnetice. Poluare electromagnetica.

Sursa de radiatii electromagnetice.

Cu totii dorim sa traim intr-un mediu cat mai propice pentru dezvoltarea armonioasa si sanatoasa a organismului nostru. Ne dorim acest lucru pentru noi insine, insa mai ales pentru copiii nostri ale caror trupuri firave acum se construiesc, se cladesc, se consolideaza. Ne dorim un mediu mai curat, mai placut, mai sanatos, mai putin poluat.

Atunci cand vorbim despre poluare, de cele mai multe ori ne gandim la elementele specifice mediului: apa, aerul și solul. Din pacate acest mod de abordare este insuficent, intrucat formele de poluare pot fi și de altă natură: poluare fonica, poluare radiologică si poluare electromagnetica.

Daca de primele fenomene mentionate a auzit majoritatea dintre noi, cel din urma este mai puţin mediatizat si nu se regaseste, din pacate, pe lista de prioritati a cetatenilor din Romania. Subliniem acest “din pacate” intrucat exista din ce in ce mai multe studii care arata corelatii intre smogul electromagnetic si sanatatea organismului uman.

Fenomenul de poluare electromagnetica sau electrosmog-ul este produsul a ceea ce numim radiatii electromagnetice (numite si EMR de la englezescul „electromagnetic radiation”). Acestea sunt sunt, in esenta, undele de energie transmise la anumite frecvente si lungimi de unda intre două obiecte ce formeaza campurile electromagnetice (sau EMF de la englezescul „electromagnetic fields”).

Campurile electromagnetice la care suntem expusi cu totii zi de zi, se impart in doua categorii:

  • De frecventa joasa  -produse de generatoarele electrice, liniile  electrice de inalta tensiune, cablurile electrice, prizele electrice, aparatele electronice, etc;
  • De frecventa inalta  – produse de aparatele fara fir precum telefoanele mobile si telefoanele fixe DECT, antenele si stalpii de telefonie mobila, dispozitivele si retele fara fir  Wi-Fi / WLAN, emitatoarele de radio si TV, cuptoarele cu microunde, instalatiile RADAR, etc.

 

Trebuie să ne protejam de poluarea electromagnetica?

Credem cu tarie ca da. In ciuda dezbaterilor controversate in legatura cu acest subiect, credem ca trebuie sa ne protejam pe noi si pe familia noatra, in special pe cei mici, minimizand intensitatea campului electromagnetic din jurul nostru.
Studii de cercetare stiintifica au gasit corelatii intre expunerea repetata si indelungata la campurile electromagnetice si efecte adverse asupra sanatatii, pe termen lung. Acestea depind de intensitatea sursei de energie RF, distanta pana la aceasta, durata expunerii si sensibilitatea fiecarui organism in parte.

Printre efectele nedorite semnalate de experti se enumera: dificultati de memorie si concentrare, dureri de cap, stres, insomnii, tulburari de functionare a sistemului imunitar, nervozitate si iritabilitate, oboseala anormala,  reducerea fertilitatii, predispozitie pentru avort spontan, afectarea dezvoltarii armonioase a copiilor si chiar favorizarea aparitiei cancerului.

 

Daca pentru adulti se lucreaza la definirea unor praguri sigure de expunere, in ceea ce priveste copiii, exista voci, din lumea stiintifica, care afirma ca nu exista un nivel sigur de expunere pentru copii; copiii ar trrebui sa se dezvolte intr-un spatiu lipsit de microunde. Una din aceste voci este Dr. Barrie Trower :

Aflati mai multe informatii legate de radiatiile electromagnetice si de efectele acestora asupra organismului uman, accesand urmatoarele:

Studii si Carti

Video

Articole presa

 

S-ar putea sa va intereseze si:

Cum pot afla nivelul de radiatii dintr-un anumit spatiu si cum ma pot proteja pe mine si cei dragi?