Determinari RADON

lei200lei350

Inchiriere aparat.

Precizie ridicata.

Utilizare usoara.

Instructiuni de utilizare.

Perioada flexibila.

Clear
SKU: N/A Category:

Description

Determinari Radon

Modalitatea de determinarea a concentratiei de gaz radon implica perioade mai lungi de masurare, pozitionand aparatul intr-un loc fix:

Minim:  o saptamana, eroare 20-40%

Comun: doua saptamani

Ideal: o luna

Safe Solution vine in sprijinul dumneavoastra, inchiriind aparatul de masura pe durata dorita.

Despre Radon

“Studii epidemiologice recente au confirmat faptul ca expunerea la radon poate cauza cancer pulmonar, OMS clasificand-o la momentul actual drept o amenintare majora la adresa sanatatii.” (extras din COM/2011/0593 final – 2011/0254 (NLE) */ Propunere de DIRECTIVA A CONSILIULUI de stabilire a normelor de securitate de baza privind protectia împotriva pericolelor prezentate de expunerea la radiatiile ionizante)

  • Radonul este a doua cauza a imbolnavirii de cancer pulmonar.
  • Este este un gaz radioactiv care provine din dezintegrarea uraniului în scoarta terestra.
  • Radonul este prezent peste tot in lume, in diferite concentratii.
  • Acest gaz se infiltreaza in cladiri in primul rand prin crapaturi si alte cai subterane.
  • Radonul este inodor, incolor si fara gust. Prin urmare, este imposibil de detectat prin simturile umane.

Radonul din locuinte si cancerul pulmonar

Ce este radonul?

Radonul (Rn) este produs de radiu, unul din elementele lantului de dezintegrare a uraniului, un element ce se gaseste in diverse cantitati in rocile si solurile din intreaga lume. Face parte din categoria gazelor rare si este unul dintre ele mai grele gaze. Radonul este radioactiv, ceea ce inseamna ca se dezintegreaza continuu, emitand radiatii alfa.

Unde se gaseste radonul?

Radonul este prezent in aerul din exterior in cantitati foarte mici(1-10 Bq/m3), fiind foarte diluat. Cu toate acestea, in cladirile publice si rezidentiale, poate fi prezent in cantitati mari, intrucat se poate infiltra in interior. De obicei, nivelurile de radon variaza intre 30 si 100Bq/m3. Cu toate acestea, in unele cazuri, concentratiile pot atinge niveluri foarte ridicate (peste 1000 Bq/m3). Concentratia medie a radonului in subsol a fost estimata la aproximativ 35Bq/m3 (medie geometrica anuala).

Radonul este mai greu decat aerul, avand tendinta sa se acumuleze in partile inferioare si mai putin ventilate ale cladirilor (spre exemplu, la subsol).

In functie de localizare, radonul se gaseste in diferite concentratii in sol. Unele formatiuni pot contine mai mult uraniu si emit, prin urmare, cantitati mai mari de radon.

Trebuie avut in vedere ca o sursa principala de radon o constituie si materialele de constructie. Dintre acestea, lemnul are cel mai redus continut de radiu – implicit de radon; caramida, betonul, gresia si faianta au valorile cele mai ridicate.

Comisia Internationala de Protectie Radiologica (ICRP – International Commission on Radiological Protection) recomanda un nivel maxim al radonului in aer de 300 Bq/m3 pentru locuinte si 1000 Bq/m3 pentru expunerea lucratorilor .*

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda un nivel al radonului in aer de pana la 100 Bq/m3, stiind fiind faptul ca riscul de cancer creste cu 16% la fiecare 100 Bq/m3 in plus. **

Building biology (Baubiologie), Germania recomanda un nivel al radonului in aer de pana la 30 Bq/m3.***

Cum patrunde radonul in locuinte?

In general, radonul se poate infiltra intr-o cladire prin diferite canale: podele din lut, fisuri in placa de beton, fisuri în fundatie, camine (colectoare), goluri ale instalatiei sanitare, puncte de legatura, deschideri in jurul conductelor de evacuare (de exemplu, racorduri tevi).

Prezenta radonului in aerul din interiorul cladirilor se datoreaza mai multor factori: concentratia mare de radon îin sol (principala sursa), locuri putin aerisite, gradul de etansietate ridicat al cladirii, presiune negativa in anveloparea cladirii.

Care sunt efectele asupra sanatatii?

In primul rand, riscul de cancer pulmonar, ceea ce trebuie sa atraga o deosebita atentie in ceea ce priveste cantitatea de radon din locuinte. Radonul este clasificat ca “agent cancerigen dovedit la omde catre Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului (IARC) si  Agentia de Protectie(EPA) din Statele Unite.

 

Fiind un gaz, radonul intra in plamani o data cu aerul pe care îl respiram. Cand se dezintegreaza, produsul rezultat se uneste cu particulele de aer, putandu-se fixa pe bronhii. Acest produs de dezintegrare de scurta durata emite radiatii ionizante numite “particule alfa” ce pot deteriora celulele pulmonare. Radioactivitatea actioneaza doar la nivelul plamanilor si nu se raspandeste in restul corpului.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, radonul reprezinta a doua cauza a imbolnavirii de cancer pulmonar, dupa fumat (http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs291/en/).

Expunerea la radon nu este asociata altor tipuri de cancer, alergiilor, astmului, tulburarilor respiratorii (bronsita cronica, emfizem), malformatiilor congenitale.

Cum se pot reduce riscurile asupra sanatatii prezentate de radon?

Prima masura de protectie a sanatatii impotriva cancerului pulmonarcauzat der adoneste abstinenta la fumat. Persoanele expuse atat la fumul de tutun, cat si la gazul radon, prezinta un risc crescut de a dezvolta cancer pulmonar. De altfel, dintre decesele de cancer pulmonar atribuite radonului, 60% corespund fumatorilor, 30% fostilor fumatori si 10% nefumatorilor.

Cum se poate reduce nivelul de radon din cladirile existente?

Printre masurile cele mai simple si mai ieftine de reducere a radonului se enumera:

–         acoperirea fisurilor din fundatie;

–         acoperirea deschiderilor in contact cu solul, respectiv ermetizarea dusumelei;

–       utilizarea materialelor impermeabile pentru a acoperirea peretilor;

–         acoperirea caminelor si ventilarea acestora catre exterior;

–         imbunatatirea ventilatiei, respectiv aerisirea, in special a subsolului / a spatiului de deasupra dusumelei.

In general, la construirea unei case noi, nu se poate prevedea nivelul de radon care va exista in locul respectiv. Exista insa cateva masuri preventive simple ce se pot adopta in timpul construirii, astfel incat sa se evite interventiile ulterioare. De exemplu, pentru a caile de infiltrare a radonului, se poate utiliza un beton foarte rezistent, se poate adauga un plastifiant in beton, se poate monta o membrana de polietilena sub beton sau se poate instala un sistem adecvat de aerisire.

 

*     http://www.icrp.org/docs/ICRP_Statement_on_Radon%28November_2009%29.pdf

**   http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs291/en/

*** http://www.baubiologie.de/downloads/english/richtwerte_2008_englisch.pdf

Additional information

Perioada

1 saptamana, 2 saptamani, 3 saptamani, 1 luna